Regjeringen velger strømsparing foran energieffektivisering

Og Reduce tilbyr verktøyet som er nødvendig for å få fart på strømsparingen

I flere år har norske myndigheter hatt som målsetning at energieffektivisering av bygg skal bidra til å redusere strømforbruket i Norge. Dette budskapet ble også gjentatt da Energikommisjonen la frem sin rapport i starten av 2023.

Da regjeringen la frem «Handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi» i oktober 2023, var fokuset derimot flyttet fra energieffektivisering til strømsparing. Dette er en klok dreining etter vårt syn.

Svært mange boligeiere sløser nemlig med strømmen og har et lite bevisst forhold til hva de bruker strøm på. Et helt konkret tilfelle fra analysemotoren Reduce avdekket en bolig med et basisforbruk med elektriske apparater som til enhver tid var skrudd på tilsvarende 128 kjøleskap. Det er et enormt forbruk som tyder på store energilekkasjer og «dumt» forbruk av strøm. I en slik bolig vil det være mulig å spare mellom 5000 – 10 000 kroner per år ved å gjøre forbruket «smart», altså ved å styre det av og på automatisk.

Det kan altså være svært mye å hente på å legge vekt på strømsparing som sådan. Det er en raskere måte å oppnå ønskede effekter på, og etter vårt syn vil ENØK-tiltak som reduserer energiforbruk i private hjem gi bedre avkastning enn investeringer i fornybar energi.

Reduce tar utgangspunkt i strømforbruket

For å spare strøm, er det helt avgjørende å ha et forhold til boligens strømforbruk. Nettopp denne innsikten gir analysemotoren Reduce, som tar utgangspunkt i det faktiske strømforbruket og hva slags tiltak som kan redusere det. Dette står i motsetning til klassisk ENØK-tenkning, som ofte legger vekt på teoretiske besparelser uten å ta hensyn til hvordan boliger faktisk forbruker strøm.

Helt konkret krysser vi data om boligens faktiske strømforbruk med andre relevante kilder. I tillegg gjøres det avanserte datanalyser. Dermed finner vi eksempelvis raskt ut hvem som har godt isolerte boliger og hvem som ikke har det. I tillegg kan vi se hva strømmen brukes til og om den brukes på en effektiv måte. Dette danner grunnlag for å gi anbefalinger om hvilke tiltak vi mener vi ha mest effekt for å senke strømforbruket. Gjennom våre partnere kommer vi også med tips til leverandører og produkter som kan brukes for å gjøre faktiske utbedringer. Det eneste eieren av boligen trenger å gjøre, er å registrere seg i tjenesten ved bruk av BankID og å gi Elhub tilgang til boligens strømforbruk.

I prinsippet kan vi gjøre disse øvelsene for alle norske boliger i løpet av noen få minutter. Reduce er med andre ord en fleksibel og skalerbar tjeneste som treffer midt i kjernen av det myndighetene ønsker å oppnå.

Flere
artikler