Redd for en ny vinter med høye strømpriser?

Du kan ta det litt mer med ro i år, men situasjonen kan fort endre seg

De fleste har de høye strømprisene vinteren 2022/2023 friskt i minne, og selv om strømstøtten reddet mange fra astronomiske strømregninger, er det ingen som ønsker seg tilbake til en slik situasjon. Men hvordan vil det egentlig bli?

Hvis vi ser på hva markedet tror per midten av oktober 2023, kommer strømprisen på Østlandet til å ligge på mellom 100 og 200 øre per kilowattime inkludert nettleie i første kvartal 2024.

Dette er basert på tall fra Nasdaq-børsen, der strømprisen per nå ligger omtrent 68 euro per megawattime for første kvartal 2024. Det vil i praksis si drøyt 68 øre per kilowattime, men det er som kjent forskjell fra område til område. For Oslo må vi eksempelvis plusse på omtrent 20 øre per kilowattime.

På toppen av dette kommer påslag fra strømselskapet, månedsgebyr, el-avgift, nettleie og 25 % mva. Som altså til sammen utgjør et sted mellom 100 og 200 øre per kilowattime. Dette er i tråd med mange eksperters spådommer om prisene.

Markedet forventer med andre ord at det ikke blir like ille som i fjor, og også i år vil regjeringen bidra med strømstøtte som gjør sluttsummen lavere enn strømprisene som sådan skulle tilsi. Det er imidlertid mange forhold som spiller inn, og i praksis er det svært vanskelig å si noe helt konkret om hvordan dette spiller seg ut.

Mye er positivt

På den positive siden er det flere ting å merke seg. I Norge har vi god fyllingsgrad i vannmagasinene og det er bra med snø i fjellet. Det gir en viss sikkerhet for at vi er i stand til å produsere vannkraft gjennom vinteren.

Ser vi utenfor landegrensene, har Europa i stor grad klart å fri seg fra avhengigheten til russisk gass. Usikkerheten er med andre ord langt mindre i år enn i fjor. Også prisene har sunket. I fjor var gassprisene opptil 12 ganger høyere enn før Russland invaderte Ukraina, mens de i dag er omtrent dobbelt så høye som før invasjonen.

Dessuten er vind- og solkraftproduksjonen i Europa økende. I Sverige utgjorde eksempelvis vindkraft hele 28 prosent av den totale strømproduksjonen i september 2023. Det er 1 prosent mer enn produksjonen fra kjernekraft. Totalt bidro vindkraft med 3.000 gigawattimer strøm, noe som dobbelt så mye som for fem år siden. Erfaringsmessig vet vi at tilførsel av sol- og vindenergi gir en merkbar effekt på strømprisene i Norden, så dette er positive nyheter.

Farene som lurer i bakgrunnen

På den negative siden, er det dessverre også forhold å være klar over. Været er én faktor vi ikke har kontroll på. En lang og kald vinter vil gi økt etterspørsel, og dermed kan prisene også gå opp. Det hjelper at gasslagrene i Europa er relativt fulle, men det er ikke mer enn et par kalde måneder som skal til før reservene er brukt opp. I så fall kan vi stå overfor en ganske kraftig prisstigning på strøm i Norge.

Har vi ikke været med oss, vil også produksjonen fra vind-/solkraft falle og prisene kan stige. Dessuten må vi leve med at været kan bidra til store svingninger i prisene fra dag til dag og uke til uke.

I tillegg vil utveksling av strøm gjennom utenlandskabler påvirke prisene i år som i fjor. Dette har særlig betydning for prisområde NO2 på Sør- og Vestlandet, der utenlandskablene ilandføres.

Tenk på strømsparing i vinter også

Det er med andre ord gode grunner til å tenke gjennom strømforbruket denne vinteren også. Trenger du litt drahjelp til å komme i gang med strømsparingen, bør du bli energipilot hos Reduce. Gir du oss tilgang til data om ditt strømforbruk, får du konkrete og tilpassede råd om strømsparing i retur. Det kan fort vise seg å bli verdifullt også denne vinteren.

Kom i gang på https://start.reduceenergy.no

Flere
artikler